Recent Posts

Archive

Tags

God mat med ekstra protein


Får du nå lyst på pannekaker? denne har ekstra protein og kan nytes med rømme og syltetøy. Foto: Guro Helgesdotter Rognså, NOFIMA

Trodde du proteinberiking handlet om å helle et pulver i maten og røre rundt? Da må du tro om igjen.

Du har sikkert sett dem i butikken – yoghurter, kjeks eller drikke som er merket med ekstra protein. Stadig flere vil ha proteinberiket mat og drikke, for eksempel folk som trener mye, eller som på grunn av livsfase, diett, sykdom eller andre årsaker ikke får i seg nok protein. Noen kjøper det fordi de tenker at det er sunt.

Ny forskning viser at eggets protein er viktigere enn vi noensinne har trodd. Særlig for seniorer.

Mange skjær i sjøen

Matvarer med tilsatt protein er mulig å lage fordi forskere har greid å hente protein ut fra ulike typer råstoff. Men da er jobben på langt nær over – hvordan får man proteinet til å bli god mat?

– Mange bearbeidede proteiningredienser smaker bittert eller surt. Når de skal inn i et produkt, må gjerne andre ingredienser maskere eller kompensere for dette. Konsistens og munnfølelse kan også bli påvirket. Alle ingredienser må spille på lag, og det er ofte nødvendig å justere produksjonen, sier forsker Guro Helgesdotter Rognså.

Hun har testet mange prototyper på proteinberiket mat som ikke har smakt særlig godt.

– Mat skal ikke bare være sunn, den må jo også være god å spise, sier Rognså.

I tillegg skal det være lønnsomt. Mange av proteiningrediensene kan være dyre, slik at produsentene må vurdere om det lønner seg å tilsette protein, og i hvilken mengde.

Varierte produkter

Disse problemstillingene opptar Nofima. I flere prosjekter har vi utviklet både kjøtterstatninger, brød, kaker og drikker med ekstra protein. I et oppdrag for AM Nutrition jobbet Nofima-kokk og rådgiver Stian Gjerstad Iversen med å lage pannekaker og brød tilsatt erteprotein.

I slike oppdrag kombinerer han erfaring og kunnskap fra håndverket med forskningen, ikke bare til å utvikle en god resept. Han gir også innspill på hvilke egenskaper de nye proteiningrediensene bør ha for å fungere godt sammen med de andre råvarene.

Og resultatet? Smakfulle, proteinrike bakverk. Kokken og forskeren

Artikkelen ble første gang publisert av NOFIMA, 2019

Denne artikkelen er delt av Forskningsprosjektet Matlyst som skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene utvikle treffsikre innovasjoner. Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Vi ønsker å dele våre artikler og det er tillatt å kopiere og/eller gjenbruke artikler eller annet materiale etter avtale med matlyst.org. Fakta om prosjektet samt navn på journalist/ artikkelforfatter må alltid fremkomme ved deling av artikler.

Redaktør for nettstedet matlyst.org: Kari Birgitte M. Wiig, prosjektleder Mat og Helse i Validé, Måltidets hus. Kari Birgitte har flere år i Måltidets Hus i Stavanger med prosjekter innen måltidsglede - for alle. Kari.birgitte@valide.no, tlf 4740 8958