Recent Posts

Archive

Tags

Unge entreprenører og den eldre garde


Illustrasjonsfoto, wix

Hvordan løser de unge matlystutfordringer og måltidsbehov hos den eldre garde? Med stor entusiasme presenterte masterstudenter i entreprenørskap og innovasjon ved NMBU 11 nye konsepter for en lydhør jury bestående av TINE, NORTURA, Fjordland og NOFIMA. Konseptene ble utarbeidet med bruk av Design thinking, en metode som brukes for å øke tempoet og bedre treffsikkerheten i bedriftenes innovasjonsarbeid.

Trine Cecilie Aardal, Fjordland, foto: Kari Birgitte M. Wiig

Etter grundig debatt gikk konseptet "Tallerkenmerke" av med seieren. Studentene hadde tatt tak i behovet for å gjøre det enkelt å velge riktig i butikk, og presenterte en løsning som samtlige jurymedlemmer var begeistret for. - Dere har skjønt hva vi gjør og hvilke problemer vi skal bidra til å løse, kategoridirektør i Fjordland Trine Cecilie Aardal er imponert. Hun er spesielt glad for hvordan flere av gruppene, i tillegg til vinneren, tilegnet seg ny innsikt for så å tilpasse sine prototyper. - Dette er akkurat slik vi jobber i industrien, vi tar tilbakemelding fra kunder og gjør endringer.

På mindre enn to uker hadde studentene pakket, klistret og limt, presentert for eldre og kommet tilbake med nye og forbedrede løsninger. Men før det ble gjort hadde studentene oppsøkt målgruppene. Etter møter med eldre på butikker, eldresenter, treningssenter og hjemme hos besteforeldre ble innsiktene bearbeidet og formulert som brukerkarakterer og i brukerreiser.

Det ga ikke bare ny innsikt, men utfordret etablerte sannheter som oppfatningen om at de eldre ikke er digitalt kompetente: Det var de eldre selv som foreslo en app for løsningen kunne vinnergruppen fortelle.

De 10 studentgruppene laget og testet flere prototyper av produkter eller tjenester som skal dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre. I tillegg til vinneren fikk «Turvenn», en sosial entreprenørskapside hvor mat og turopplevelse ble kombinert med arbeidsplasser for innvandrere, hederlig omtale av juryen. Design thinking Studentene brukte innovasjonsmetodikken «Design Thinking» (Brown, 2008). De deltok i kurset «Nyskaping», som inngår i Masterkurs «Entreprenørskap og Innovasjon» ved NMBU’s Handelshøyskole. Kursleder førsteamanuensis Elin Kubberød har utviklet kurset sammen med Antje Gonera (Seniorforsker og programleder Innovasjon (Nofima) og Stine Alm Hersleth (seniorrådgiver og stipendiat i Nofima). Det omfavner de fire fasene av Design Thinking (DT): Discover (skape innsikter i målgruppens behov) – Define (definere et konkret problem for målgruppen eldre) – Develop (utvikle og teste ideer, konsepter og prototyper) – Deliver (velge og validere løsningen).

Stine Alm Hersleth, Nofima, Antje Gonera, Nofima, Elin Kubberød, NMBU. Foto: Kari Birgitte M. Wiig

- Dette er en metode som er godt egnet for å oppnå høyt fokus på forbrukeren og bedre treffsikkerhet i innovasjonsarbeid, Antje Gonera brenner for Design Thinking som metode i utradisjonelle sammenheng som i forskningsprosjekter. Det bygges prototyper veldig tidlig prosjekter som benytter Design Thinking som metode. Man tester prototypene på forbrukere umiddelbart. Dette gir mulighet til å forbedre en ide rask og uten høy kostnad sammenlignet med å teste et ferdig utviklet produkt sent i innovasjonsfasen.

- Alt i alt er vi godt fornøyd med hvordan studentene har fått frem hvordan Design Thinking bidrar til bedre samarbeid på tvers av fagdisipliner, mellom forsking og industri og ikke minst har de presentert gode forslag til løsninger, avslutter Gonera.

Vinnerkonseptet tallerkenmerket får veiledning av partnerne i forskningsprosjektet Matlyst, det vil bli presentert i høstsamling i prosjektet 1. november 2019, og det inngår som eksamensbesvarelse fra studentene.

BROWN, T. 2008. Design Thinking. Harvard Business Review.

Denne artikkelen er delt av Forskningsprosjektet Matlyst som skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene utvikle treffsikre innovasjoner. Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Vi ønsker å dele våre artikler og det er tillatt å kopiere og/eller gjenbruke artikler eller annet materiale etter avtale med matlyst.org. Fakta om prosjektet samt navn på journalist/ artikkelforfatter må alltid fremkomme ved deling av artikler.

​​

Redaktør for nettstedet matlyst.org: Kari Birgitte M. Wiig, prosjektleder Mat og Helse i Validé, Måltidets hus. Kari Birgitte har flere år i Måltidets Hus i Stavanger med prosjekter innen måltidsglede - for alle. Kari.birgitte@valide.no, tlf 4740 8958