Recent Posts

Archive

Tags

To prototyper: en shot og paien som ble kake

Ja, hva smaker «Prototyp 1 og 2», egentlig? Tross de akademiske navnene får kokk Stian Iversen fra Nofima deltakerne på Matlysts Midtveiskonferanse til å smatte og smake.

Bilde: Stian Iversen, Nofima. Foto: Hilde Garlid, Valide

Smak og utseende er faglig viktig for en kokk, men prototypemaker Iversens egentlige utfordringer ligger lag på lag bak disse to matnyhetene. Det er prosesser som er helt usynlige for oss testere.

Iversens oppdrag er å lage «to næringsberikede og konsistenstilpassede produkter spesialtilpasset eldre som matindustrien kan ta videre». Bak denne bestillingen ligger det nå timevis med forskning, dokumentasjon, eksperimentering og analysering. På papptallerkenen foran oss står det vitenskapelige, unike resultatet som Iversen kokkefaglig korrekt har fordekt som en shot og en pai - som ble en kake.

Det skal være enkelt å velge sunt og riktig -Definisjonen av gastronomi er kunsten, håndverket og vitenskapen om appetittlig mat og drikke. Som prototypemaker og kokk i Nofima er jobben min å være bindeleddet mellom håndverket, industrien og forskningen. Det tar tid før forskeren og kokken forstår hverandre, og vi har funnet at gastronomi er oversetteren mellom fagfeltene. Jeg har jobbet 2,5 år nå med forsker Guro Helgesdotter Rognså, og kommunikasjonen kommer seg nå, fleiper Stian Iversen om den unike duoen han er en del av i Nofima.

Det er ikke bare prosjekt Matlyst som er opptatt av eldres mathverdag, spesielle ernæringsbehov og den store helseverdien som ligger i sunne og sosiale måltid. Industrien ivrer etter å bidra med merkede produkter i butikk til det store seniorlaget i samfunnet, og med tilpassede måltidsløsninger for omsorgstjenesten. Hele omsorgskjeden fra matproduksjon via kommunale tjenester, ministeriet i flere departementer, til regjering og statsminister snakker varmt om «det gode måltidet» som det bankende hjertet i eldrereformen «Leve hele livet».

Lykkes vi med mathelse og matlyst, oppnår enkeltpersoner og vi som samfunn store gevinster. Konsekvensene av det motsatte er dyrt på så mange plan.

-Matlyst-prosjektet er særlig opptatt av forebygging; den som skal bidra til at vi ikke har behov for hjelp fra det offentlige i våre eldre år. Det handler om hverdagene, og at det skal være enkelt å velge sunt og riktig, sier Johanne Brendehaug som er prosjektleder for Matlyst-prosjektet, og minner derfor om tallenes samfunnsrealiteter:

-Det bor 40.000 eldre på sykehjem i dag, men 1,5 millioner hjemmeboende eldre. Det er alle som skal bli boende hjemme og som skal klare selv inn i alderdommen vi må ha størst fokus på skal vi ha en stor samfunnsmessig gevinst av fokus på mat og måltid, sier hun.

Et aldersvennlig Norge Prosjektet Matlyst har nå drøyt ett år igjen av totalt tre år. I prosjektet arrangeres det årlige møter der alle deltakerne er invitert sammen med styringsgruppen for å få status og faglige oppdateringer. Smaking av Nofimas prototyper er bare én av flere statusoppdateringer fra industrien og fra forskningen i fellesmøtet i Måltidets hus, i Innovasjonspark Stavanger 9.april 2019.

Bestått på smakstest Tilbake til de to nyhetene på papptallerkenen: Prototyp1 og Prototyp2? Det smaker godt, men hva er det her som tar næringstilpasset seniormåltid et steg videre?

-Prototyp 1 utvider den kunnskapen vi har utviklet for et flytende, enhetlig produkt. For industrien gir begge disse prototypene ny og viktig kunnskap som kan overføres til utviklingen av flytende og sammensatte produkter, står det i oppsummeringen av forskningsprosjektet fra Nofima.

- Stian Iversen viser hvor komplekst og omfattende det er å lage trygge og næringsrike produkter tilpasset spesielle behov. Men dette her har blitt veldig bra, smiler Øydis Ueland etter første smakstest.

Prototyp 2 er paien som ble en kake.

-Den er bokstavelig talt helt fersk. Ferdig først i går kveld. Den skal utvikles videre til testing i høst. Det startet som en pai-idé men er nå blitt et liten kake som ivaretar eldres ønske om et søtt alternativ. Prototyp2 er en ernæringsmessig sammensetning som tilsvarer et fullverdig mellommåltid med mer protein og fiber. Velbekomme, sier Iversen.

- Godt?

- Absolutt. Ikke for søtt, god blanding av mykt på toppen og en fast bunn. Dette er et godt utgangspunkt for videre arbeid med prototypen, sier Johanne Brendehaug.

Denne artikkelen er delt av Forskningsprosjektet Matlyst som skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene utvikle treffsikre innovasjoner. Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Vi ønsker å dele våre artikler og det er tillatt å kopiere og/eller gjenbruke artikler eller annet materiale etter avtale med matlyst.org. Fakta om prosjektet samt navn på journalist/ artikkelforfatter må alltid fremkomme ved deling av artikler.

​​

Hilde Garlid er kommunikasjonsdirektør I Validé. Hun har 30 års erfaring fra mediebransjen; redaksjonell og journalistikk. 14 år av karrieren i media er som sjefredaktør. Først som utgiver i Solabladet og senere som ansvarlig redaktør i Jærbladet.

​​

Redaktør for nettstedet matlyst.org: Kari Birgitte M. Wiig, prosjektleder Mat og Helse i Validé, Måltidets hus. Kari Birgitte har flere år i Måltidets Hus i Stavanger med prosjekter innen måltidsglede - for alle. Kari.birgitte@valide.no, tlf 4740 8958

www.valide.no