Recent Posts

Archive

Tags

Med oppdrag å reformere landets måltidsopplevelser

I høst turnerte utsendinger fra departement og regjering Norge på langs for å få gi oppmerksomhet til eldrereformen «Leve hele livet» som ble innført fra 1.1. 2019. Med i følge, som foredragsholder og «misjonær» for gode måltidsopplevelser for eldre, var Kai Victor Hansen fra Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger.

Illustrasjonsfoto: Hilde Garlid, Validé

Hansens forskning og funn har flere ganger blitt sitert i eldreministerens taler om en bedre hverdag for eldre både på institusjon og hjemme.

Aldri feil med kanapé

Kai Victor Hansen forsker ikke på ernæring, men på hva omstendighetene rundt måltidene, selve måltidsopplevelsene, gjør med matlyst, mestring og helse. Funnene hans er ofte så tankevekkende, og samtidig så logiske, at de fester seg umiddelbart hos tilhørerne som noe sant, rett og veldig smart. For hvem kan motstride påstanden at støy, farger, lukt, varme eller kulde ikke påvirker opplevelsen av et godt eller dårlig måltid; samme hva som ligger på tallerkenen? Og når Kai Victor sier:

Kai Victor Hansen. Foto: Hilde Garlid, Valide

-Sykehjemsrestauranten er ofte den best besøkte i hele bygda. Da er det aldri feil med kanapeer som er lette og lekre å putte i munnen i stede for to kneip med gulost. 70 prosent av måltidet inntar vi med øynene. Gode måltidsopplevelser er noe alle har krav på, hele livet, sier han med finnmarkingens tydelighet og humor.

... da skjønner vi umiddelbart at slik bør det være, og særlig for dem som er prisgitt den ernæringen som hun eller han får servert fra det offentlige.

Turnelivet

Fra 10. oktober til 4. desember turnerte Kai Victor Hansen byene Alta, Vadsø, Mosjøen, Ålesund og Hamar. Gjengen fikk også en visitt til Lakselv og avsluttet i Grimstad. Her overlot Kai Victor foredraget sitt til Bodil Irene Gunnarsdotter Nordjorde.

-«Leve hele livet» er langt på vei en erfaringsreform som bruker tips og triks i stede for pekefingeren for å endre vaner og øke kunnskapen. For som helseminister Bent Høie (H) sier; «det finnes noe godt i hver eneste kommune», sier Kai Victor Hansen.

I reformen løftes det fram 25 løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som gir eldre en trygg og aktiv alderdom. Under turneen ble både kommune- og fylkesledelse med ordførere, rådmenn og kommunaldirektører invitert samt helsepersonell, kokker, kjøkkenansatte, servitører, studenter og ansatte i hjemmetjenestene. Oppslutningen varierte fra sted til sted, særlig i ordfører/rådmann-sjiktet, men det kunne være mellom 30 og 200 i salen likevel.

Landbruk- og matminister Bård Hoksund (FrP) deltok, og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) dekket regjeringsoppgavene under besøket i Grimstad. I tillegg var det folk både fra landbruksdepartementet og helse- og omsorgsdepartementet som sammen med fylkesmennene stod som arrangører. På flere av stedene var det elever fra lokale kokk- og restaurantfag laget lunsj med fokus på hva som kan og bør serveres til eldre, og i hver gjesteby serverte turnemedlemmene selv en fersk nyhet[MOU1] [MOU2] .

-I Alta var nyheten at Mattilsynet sier ja til at sjølvplukk av bær og selvfisket fisk kan leveres til institusjoner, og at det er kjøkkensjefenes selvstendige ansvar å avgjøre hygienen. Dette har nemlig vært en diskusjon flere steder, hvor institusjoner ikke kan bruke ripsbær fra egen hage eller må takke nei til en lokal fiskers gavmildhet på grunn av Mattilsynets reglement, sier Kai Victor Hansen.

I Ålesund kunne de slippe nyheten om at institusjonskokker fra 2020 av heter ernæringskokker, slik at kokkefaglige kvaliteter og ikke arbeidsstedet, har fokus. Ernæringskokkene vil også bli en egen klasse i nasjonale kokkemesterskap.

En nyhet fra «Leve hele livet»-turneet er at det fra 2020 skal heter ernæringskokk, ikke institsjonskokk. Denne type spesialkokker, som her fra Måltidets hus, vil til og med få egen klasse i kokkekonkurransene. Foto: Hilde Garlid

-I Porsanger, Norges tredje største kommune i areal, og tynt befolka, gikk diskusjonen på om kommunen kan tenke nytt om hvem som lager og serverer maten. Kanskje kroa i svingen eller restauranten på kaia kan bistå i produksjon og leveranse, enten permanent eller når uvær hindrer hjemmetjenesten å komme fram? Det kan ha positiv effekt på hele lokalsamfunnet, sier Kai Victor Hansen.

Dr Måltid

Kai Victor Hansen har i 7-8 år forsket på måltidsopplevelser og eldre mennesker i ulike prosjekt, med hele tiden med mål om å motvirke feilernæring og å skape økt matgleden. Nå bidrar han i arbeide med å utvikle web-basert utdanningsmateriell med fokus på «Måltidsglede og samhandling».

-Opplever du å bli brukt som akademisk alibi når du turnerer i samme følge som regjering og departement?

-Jeg ser på dette som et privilegium. Jeg ble lyttet til i 45 minutter på hvert sted, og jeg får spre det glade budskap. Jeg mener at forskningen må vise seg samfunnsnyttig, og dette er mitt bidrag. Jeg elsker å snakke om dette, også fordi jeg mange ganger ser aha-opplevelsene i ansiktene til folk når de sammenligner det jeg sier med slik de kjenner hverdagen, sier Hansen.

Så sterkt er engasjementet hans, at en lokalavis kalte ham for Dr. Måltid fordi han ønsker å reformere landet, og i Elverum ble ordføreren spurt i en paneldebatt hva kommunen burde gjøre for å komme i gang med eldrereformen.

-Vi starter med å ansette Kai Victor, svarte ordføreren.

-Mange gjør veldig mye bra, men vi klarer ikke alltid å se helheten. Men god ernæring kombinert med effekten av gode måltidsopplevelser er som å ha et nasjonalt forsvar. Vi forebygger sykdom og plager ved å ruste opp med det som gir god helse, fysisk og psykisk, sier Hansen.

Denne artikkelen er delt av Forskningsprosjektet Matlyst som skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene utvikle treffsikre innovasjoner. Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Vi ønsker å dele våre artikler og det er tillatt å kopiere og/eller gjenbruke artikler eller annet materiale etter avtale med matlyst.org. Fakta om prosjektet samt navn på journalist/ artikkelforfatter må alltid fremkomme ved deling av artikler.

Hilde Garlid er kommunikasjonsdirektør I Validé. Hun har 30 års erfaring fra mediebransjen; redaksjonell og journalistikk. 14 år av karrieren i media er som sjefredaktør. Først som utgiver i Solabladet og senere som ansvarlig redaktør i Jærbladet.

Redaktør for nettstedet matlyst.org: Kari Birgitte M. Wiig, prosjektleder Mat og Helse i Validé, Måltidets hus. Kari Birgitte har flere år i Måltidets Hus i Stavanger med prosjekter innen måltidsglede - for alle. Kari.birgitte@valide.no, tlf 4740 8958

www.valide.no