Recent Posts

Archive

Tags

Byggens gode egenskaper

Bilde: Norgesmøllene

Bygg regnes som en av de mest sunne kornsortene vi har. Dersom det brukes som erstatning for ris i byggris eller Byggotto, i salater, grøter, sauser, supper eller i raspeballer/ komle gir byggen et godt bidrag til et sunt kosthold for seniorer i alle aldre. Bygg har et høyt innhold av kostfiber, både løselige og uløselige fibre, samt et høyt innhold av antioksidanter. Stivelsen i bygg har en langsom nedbryting i kroppen, noe som er påvist positivt for blodsukkeret. Beta-glukan nivå i bygg er høyt og det er påvist sammenheng mellom høyt inntak av beta-glukan og forebygging av livsstilssykdommer som bl. a reduksjon av kolesterolnivå og bedre tarmfunksjon.

Den mest vanlige byggsorten som benyttes til mat er bygg hvor ytteragn sitter fast på kornet. Ytteragnet er stivt og hardt og egner seg ikke i mat, derfor blir dette polert vekk i varierende grad. Normalt blir 50- 70 % av kornet blir tilbake etter maling, men vi har også fullkornsmel hvor hele 90 % av kornet er tilbake.

Bilde: Norgesmøllene

Bygg inneholder glutenproteiner og kan dessverre ikke brukes i et kosthold for cøliakiere. Glutenproteinene i bygg har ikke evnen til å danne glutennettverk, slik som hvete, og bygg har derfor ikke god bakeevne i seg selv. Hvis man baker brød kun med byggmel vil brødet bli tett og tungt.

Bygg er en hardfør kornsort og egner seg derfor godt til dyrking i Norge. Veksttiden er kort og den tåler godt vårt Norske klima. Den er den kornsorten som det dyrkes mest av her i landet og er i tillegg den eldste kornsorten i Norge. Bruken har i stor grad vært til dyrefor, til brygging av øl, til flatbrød og grøt. Det har ikke vært brukt som mat til mennesker i særlig høy grad i Norge i nyere tid. Heldigvis er denne trenden i ferd med å snu, og vi ønsker alle oppskrifter med ny og inspirerende bruk av bygg velkommen.

Send gjerne inn ditt forslag på en spenstig oppskrift med byggryn til rigmor@norgesmollene.no

Fakta - sammenligning næringsinnholdet i bygg og hvete:

Denne artikkelen er delt av:

som skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene utvikle treffsikre innovasjoner. Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Vi ønsker å dele våre artikler og det er tillatt å kopiere og/eller gjenbruke artikler eller annet materiale etter avtale med matlyst.org. Fakta om prosjektet samt navn på journalist/ artikkelforfatter må alltid fremkomme ved deling av artikler.

Rigmor Hunstad Fagerli jobber som prosjektleder i Norgesmøllene AS. Rigmor har jobbet innen utvikling og marked på dagligvare og bakeri med merkevaren Møllerens i mange år.

Rigmor.fagerli@norgesmollene.no, tlf 911 14 057

Redaktør for nettstedet matlyst.org: Kari Birgitte M. Wiig, prosjektleder Mat og Helse i Validé, Måltidets hus. Kari Birgitte har flere år i Måltidets Hus i Stavanger med prosjekter innen måltidsglede - for alle. Kari.birgitte@valide.no, tlf 4740 8958

www.valide.no